Anorexia behandeling

Video: Op bezoek bij MNM

Audio: Tips bij emo eten


Anorexia behandeling

Eetstoornissen behandelen met een kant-en-klaar dieet schema en gesprekken aan de oppervlakte zijn als een pleister op de wonde. Het dekt de wonde even af, maar het geneest niet en de wonde doet daarom niet minder pijn. Zo werkt dat ook met de eetstoornis in jouw hoofd. Soms lijkt het even beter te gaan, maar dan na een tijdje komt het plots weer de kop opsteken als de pleister loskomt. En wat blijkt? De wonde is alleen maar meer ontstoken. Je hebt nog meer last van die beperkende gedachten die je dag bepalen.

Je hebt al veel geprobeerd maar het is nog niet écht bij de wortel aangepakt. Pas als jij 100% verantwoordelijkheid neemt om naar de oorzaak van je eetprobleem te kijken, sta ik voor je klaar. Ik ga holistisch te werk waarbij ik gebruik maak van zowel lichaamsgerichte, coachende en therapeutische vaardigheden. Ik breng je in verbinding met je hart en je lijf, de plek van waaruit je eetstoornis écht geneest en niet meer terugkomt.

Wens jij vandaag nog om los te komen uit die vicieuze cirkel en te starten met een anorexia behandeling? Maak dan een afspraak en zet de eerste stap om je innerlijke conflicten op te lossen.

Dhawli van Bewust Genieten is geen doorsnee voedingstherapeut of anorexia specialist, maar ze weet echt van aanpakken. Eindelijk iemand die de know-how heeft en mij begrijpt. Ik heb geen last meer van die vervelende eetgedachten en dat al na vier sessies. Dankzij Dhawli heb ik terug leren voelen en kan ik opnieuw vertrouwen op mezelf.

Janneke S.

Dhawli is een hele goede en gedreven voedingstherapeut die handelt met en vanuit haar hart. Ze weet mij steeds te motiveren en creëert een veilige omgeving door te begrijpen, te steunen en op te volgen. De samenwerking verliep op mijn eigen tempo, waardoor ik haar aan iedereen kan aanbevelen.

Ine D.

anorexia behandeling

Hoe herken je anorexia?

Het begint vaak onschuldig met interesse in gezonder eten, koken en recepten opzoeken, maar al snel ontspoort het in het verminderen van voedselinname, het opleggen van strenge voedingsrestricties en soms zelfs een plotselinge toename van lichaamsbeweging. Je begint jezelf vaker te wegen, en dan merk je dat er wat gewicht is afgegaan, maar het is nooit genoeg. Het verlangen naar gewichtsverlies groeit en voordat je het weet, wordt eten, gewicht en lichaamsbeeld een obsessie die je leven volledig in beslag neemt.

Na verloop van tijd ontwikkelen mensen met anorexia vaak ondergewicht, wat leidt tot zichtbare veranderingen zoals het uitsteken van de botten, het terugtrekken van de ogen in de oogkassen, toegenomen lichaamsbeharing (om het lichaam warm te houden) en soms het verdwijnen van de menstruatie. Afvallen wordt een allesoverheersende obsessie en dit gaat vaak gepaard met sociaal isolement. Je wordt strenger voor jezelf en streeft naar perfectie in andere aspecten van je leven, zoals schoolprestaties. Compenserend gedrag, zoals overmatig sporten, braken en het verminderen van voedselinname, wordt gemeengoed.

Er ontstaat een voortdurende drang naar controle, wat zich uit in dagelijkse rituelen zoals jezelf wegen, het tellen van calorieën, zelf boodschappen doen en koken. Excuses worden vaak gebruikt om niet aan maaltijden deel te nemen. Langzaam maar zeker neemt de eetstoornis de controle over, gedreven door een gevoel van trots op je vermogen om jezelf uit te hongeren, wat vaak wordt gezien als een krachtige daad die niemand anders kan evenaren. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als je vermoedt dat je anorexia hebt of als je iemand kent die hiermee worstelt, omdat deze stoornis ernstige fysieke en mentale gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

anorexia behandeling

Hoe herstel je van een eetstoornis zoals anorexia nervosa?

  1. Over-leven
  2. Over-eten
  3. Over-geven

Anorexia behandeling = over-leven

Een eetstoornis is een manier van het brein om te overleven. Dit wil zeggen dat wanneer je een eetstoornis zoals anorexia nervosa krijgt, je brein je wil helpen door middel van een eetstoornis. Je voelt je in eerste instantie ergens onveilig in waardoor je brein op zoek gaat naar een manier om je terug veilig te laten voelen.

Die onveiligheid kan z'n oorsprong vinden in de thuissituatie, maar ook in de beleving van het eigen zelfbeeld. Als je niet geleerd hebt om van jezelf te houden en vertrouwen te hebben in jezelf, dan voelt je brein zich continu onveilig in zichzelf en gaat het op zoek gaan naar manieren buiten zichzelf om zich terug veilig te voelen.

Het is dan ook belangrijk voor je overlevingssysteem dat je leert om je terug veilig te voelen in je eigen lichaam. Dit doen we door middel van het doorbreken van oude overtuigingen die telkens opnieuw voor die onveiligheid zorgen. Door te starten met je onderbewustzijn, kan je je oude overtuigingen transformeren.

Anorexia behandeling = over-eten

Je weet nu dat een eetstoornis een manier is om het brein een vals gevoel van veiligheid te geven. Dat noem ik ook wel eens de illusie waaraan de eetstoornis zich vasthoudt. Maar daarnaast heeft de eetstoornis ook een diepere betekenis. Wat is de functie van anorexia nervosa en wat komt die jou vertellen?

Het grootste verschil tussen anorexia en boulimia, eetbuien en emo eten is dat bij anorexia het rebellerend gedrag naar binnen toe gekeerd is. Bij anorexia ben je nog loyaal aan de buitenwereld. Bij boulimia, eetbuien en emo eten toon je aan de hand van de eetbuien dat je ergens tegen rebelleert.

Waartegen wil iemand met een eetbui rebelleren? Wat durft iemand die zich uithongert niet te uiten naar de omgeving toe? Beide zijn extreme vormen van verdoving en zelfsabotage. Ze zetten zichzelf gevangen. Wat wil jij zo graag saboteren waardoor je jezelf ervoor in de plaats gaat saboteren? Je ontdekt alle inzichten in "Je goedgevoel-gewicht in 5 stappen".

Anorexia behandeling = over-geven

Voor een leven vrij van stress over eten, lichaamsvorm, lichaamsgewicht, ... is het belangrijk om alles wat je tot nu toe aan het doen was los te laten. Letterlijk jezelf overgeven. Dit is de enige manier om voorgoed af te geraken van anorexia nervosa. Roept het angst in je op? Heel goed zo. Dat is helemaal oké.

Ik leer je hoe je kan omgaan met angstige gevoelens, gedachten en emoties. Want angst onderdrukken lost niets op. De angst wordt alleen maar erger en daarmee ook de kans op falen.

Het is zo jammer als jij jezelf niet gunt waar jij recht op hebt. Jij hebt recht op een gelukkig leven waarin jij geen enkele gedachte meer hebt over eten, gewicht en lichaam. Jij hebt recht op een leven vol vervulling en vrijheid.

Grip krijgen op je eetstoornis? Download mijn gratis e-book.

anorexia behandeling

Anorexia behandeling werkwijze

Optie 1: Persoonlijke begeleiding

Wees welkom voor een 1-op-1 sessie in mijn praktijkhuis Puur Zuid in Antwerpen. Met persoonlijke begeleiding bereik je de doorbraak die nodig is indien je graag je eetgedrag op een dieper niveau wil aanpakken, maar ook als je je kind wil helpen bij het overwinnen van een eetstoornis. Meer info >>

anorexia behandeling

Optie 2: Eetstoornis Academy

Aan de hand van video's, handvaten, inzichten, oefeningen, tools en meditaties geraak jij op jouw tempo uit die vicieuze cirkel van overeten-uithongeren-diëten-eetbuien met een online cursus van de Eetstoornis Academy. Benieuwd wat mijn online cursussen voor je zullen betekenen? Meer weten >>

anorexia behandeling

Anorexia behandeling onder persoonlijke begeleiding

Heb je behoefte aan een luisterend oor en een persoonlijke aanpak? Ben je klaar voor een totale transformatie en wil je dat graag met mijn hulp? Wees welkom voor een 1-op-1 sessie in mijn praktijkhuis Puur Zuid in Antwerpen.

Met persoonlijke begeleiding bereik je de doorbraak die nodig is indien je graag je eetgedrag op een dieper niveau wil aanpakken, maar ook als je je kind wil helpen bij het overwinnen van een eetstoornis zoals anorexia nervosa. We verkennen stap voor stap onderliggende triggers en het échte probleem. Van oefeningen tot hypnose of doorbraken met een heleboel inzichten.

Als voedingstherapeute coach ik jou en geef ik je de nodige inzichten in jouw patronen en blokkades. Daarnaast ben ik vooral jouw onvoorwaardelijk klankbord. We werken per sessie doorheen een thema dat je zelf kiest, datgene waar jij graag vanaf wil. Ik vertel je alvast graag wat meer over onze manier van samenwerken.

Stap 1│Afspraak

Klaar voor verandering? Dan zet ik de deuren van mijn praktijkhuis op 't Zuid in Antwerpen wagenwijd open voor een verkennend gesprek met jou. Wanneer je graag langskomt in Puur Zuid in Antwerpen, kan je hier online je afspraak maken. Wanneer je graag een online videosessie inplant, dan kan dat hier. Zorg ervoor dat je goed aanduid of het online is of in de praktijk. Natuurlijk kan je me ook per mail bereiken bij vragen en dan omcirkelen we jouw favoriete tijdstip in de agendaplanning.

Stap 2│Kennismaken

Je wordt hartelijk ontvangen op een moment dat voor jou past. We leren elkaar beter kennen, samen bekijken we je klachten en ik stel je een aantal verdiepende vragen. Jij bent vrij om te vertellen in een vertrouwelijke context en ik luister zonder oordeel. We starten met jouw eigen verhaal en niet met je gewicht. Ik ben ervan overtuigd dat jij zoveel meer bent dan dat getalletje op de weegschaal. Breng je graag een vriend(in), zus, broer, mama of papa mee? Dat kan!

Stap 3│Coaching

We organiseren vervolggesprekken van meer dan één uur (1u15) en verkennen stap voor stap onderliggende triggers. Van oefeningen tot hypnose of doorbraken met een heleboel inzichten. We gaan meteen aan de slag met vormen van zelfzorg die werken voor jou. We werken op jouw eigen tempo, wat betekent dat je zo veel of zo weinig als je zelf wilt kan langskomen. Ben jij klaar om iets te ondernemen aan je eetstoornis? Je zet na de eerste sessie al meteen de eerste stappen naar een eetstoornisvrij leven!

Stap 4│Therapie

Je zal mij aan het begin van elke sessie de vraag horen stellen "waar wil jij doorheen werken", zodat jij zelf kan bepalen waar we die sessie doorheen werken. De oplossing ligt in jezelf en ik begeleid jou daar naartoe. Ik leer jou terug te voelen om los te komen uit jouw denken. We creëren terug ruimte voor jouw zijn, jouw gevoelens, jouw trauma's. In jouw hart liggen namelijk alle mogelijkheden tot zelfliefde. Alle opgekropte emoties laten we stilaan vrijkomen, zodat jij met een heldere frisse start aan je leven kan beginnen!

Stap 5│Opvolging

Heb je tussendoor een moeilijk moment of een prangende vraag? Stuur me tijdens weekdagen gerust een berichtje via sms, WhatsApp of via mail. Ik ben telefonisch moeilijker bereikbaar omdat ik vaak in consultatie ben. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden.

Anorexia specialist gezocht? Maak nu je eerste afspraak.

anorexia behandeling

Anorexia behandeling via de Eetstoornis Academy

Omdat mijn agenda de laatste jaren snel vol loopt en ik regelmatig moet werken met wachtlijsten, vond ik het zonde dat ik niet iedereen tegelijk kon helpen bij hun bevrijding van eetstoornissen en anorexia. Daarom heb ik sinds september 2022 de Eetstoornis Academy opgericht waar jij op een laagdrempelige manier alvast aan de slag kan gaan met de diepste inzichten, oefeningen, tools, handvaten en meditaties om zo op je eigen tempo ook uit die vicieuze cirkel van overeten, uithongeren, diëten en eetbuien kan geraken.

Je goedgevoel-gewicht in 5 stappen

Bevrijd jezelf van die eeuwige strijd met eten. Deze cursus leert je in je kracht te komen zodat je niet meer afhankelijk bent van je eetstoornis. Ontdek voor jezelf hoe fijn het is om échte rust in je hoofd te ervaren.

Naar de cursus

Van vullen naar voeden

Deze cursus is een vervolg op de cursus “Je goedgevoel-gewicht in 5 stappen”. Vind je ware zelf doorheen de eetstoornis en ontdek hoe Mindful Eating je daarin kan ondersteunen.

Naar de cursus

Liefhebbend ouderschap

Ontdek in deze cursus als ouder van een kind met een eetstoornis hoe je de relatie met je kind tot een hoger niveau kan tillen. Leer alle tools en handvaten om je kind te ondersteunen en begeleiden.

Naar de cursus

Gratis mini-course

Kom in een stroomversnelling van zelfbevrijding met de online cursussen van de Eetstoornis Academy. In deze gratis mini-course maak je kennis met Dhawli en tilt ze je naar een hoger niveau met haar power-energy.

Naar de cursus

Over voedingstherapeut Dhawli

Hi, ik ben Dhawli Saeyvoet! Ervaringsdeskundige, therapeute en diëtiste... met een vleugje humor en luchtigheid. Al van kleins af aan speelde eten een grote rol in mijn leven, en die werd alleen maar groter door de focus op mijn lichaam. Vanaf dan is het een jarenlange strijd geweest tussen eten en niet-eten, tussen bijkomen en afvallen, tussen gezien willen worden en willen verdwijnen. Mijn zoektocht is begonnen met een opleiding tot diëtiste waarin ik steeds meer het bewustzijn kreeg dat dit niet de oplossing was. De oplossing lag namelijk in mezelf, in de diepere lagen van mijn onderbewustzijn. Beter omgaan met eten zou het probleem niet oplossen. Na tientallen opleidingen en zelfonderzoek, heb ik de sleutel tot bevrijding gevonden! Ondertussen heb ik al honderden vrouwen en mannen mogen begeleiden bij de bevrijding van hun eetstoornis en emotioneel eetgedrag.

Omdat jij uniek bent, luister ik naar jou vanuit een hoger perspectief. Vanuit deze visie begeleid ik vrouwen en jongeren vanaf 16 jaar om een einde te maken aan de vicieuze (di)eetcirkel en help ik jou groeien naar een gezonde relatie met jezelf. Ik wil jou inspireren en motiveren om te luisteren naar de achterliggende boodschap van je eetstoornis, eetprobleem of emotioneel eetgedrag. Iedereen is welkom! Of je nu anorexia, boulimia of eetbuien hebt, je bent aan het juiste adres. Ook als je vast zit in een vicieuze cirkel van emotioneel eten of emo-eten, ben je meer dan welkom.

Het klinkt misschien cliché, maar ik werk recht vanuit mijn hart omdat ik voor jou zoveel meer wil betekenen dan het bespreken van jouw eetpatroon. Ik begrijp als geen ander hoe belangrijk het is om gevoel en emotie niet uit het oog te verliezen. Daarom mag je bij mij zijn wie je bent. Ben jij bereid om 100% verantwoordelijkheid te nemen over je probleem? Geef het tijd, doe het stap voor stap, maar samen gaan we er wel voor.

anorexia behandeling

Anorexia behandeling - Bewust Genieten

Zit je op dit moment vast in je eetstoornis? Je eetstoornis is geen fysieke aandoening, maar speelt zich af in je brein. Je hebt in je hoofd strenge regels opgemaakt over wat je wel en niet mag eten of over hoe je eruit zou moeten zien. Die zorgen ervoor dat je controle probeert uit te oefenen op je eetpatroon. Maar wat precies geeft nu aanleiding tot die gedachten? En hoe geraak je er vanaf? Dat is waar mijn expertise i.v.m. anorexia nervosa jou te hulp schiet.

Adres

Leopold de Waelstraat 28
2000 Antwerpen

Contactgegevens

+32 468 21 82 95
info@bewust-genieten.be
dhawli@puurzuid.be

De afspraken voor een anorexia behandeling vinden plaats in Praktijkhuis Puur Zuid of online.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x