23 augustus 2021

25 kg bijgekomen - Hoe komt dat?

Ondertussen zijn we 1 jaar en 4 maanden verder nadat ik ben gestopt met anticonceptie. Ik ben nog steeds tevreden met die keuze, want ik voel me veel beter zonder al die hormonen. Minder neerslachtig, meer gevoel en minder last van mijn maandstonden. Maar mijn lichaam heeft wel een hele weg en zoektocht afgelegd in de voorbije periode. Ondertussen ben ik 25 kg bijgekomen door PCOS. Dit is al een heel proces geweest voor me ondertussen.

Goed nieuws

Ik heb wel goed nieuws gekregen van de gynaecoloog. Begin juli zag mijn gynaecoloog dat al mijn cysten verdwenen waren! Ik was zo blij! En vooral ook trots op mezelf. Dankzij Kim Kramp van Praktijk Hartbiet in NL (https://praktijkhartbiet.nl), mijn hormoontherapeute, heb ik mijn lijf een frisse opknapbeurt kunnen geven. Na een glutenvrij, sojavrij, biologisch, suikervrij en plantaardig eetpatroon in combinatie met dagelijkse beweging en suppletie, is het me gelukt om mijn hormonen in balans te krijgen. Ongeveer toch, bijna. Echter, mijn leverwaarden stonden toen nog steeds veel te hoog.

Sinds deze week heb ik extra goed nieuws! Mijn leverwaarden staan op 1 waarde na eindelijk goed! Ik ben dus op de goede weg en mijn lever is bijna hersteld.

Bijgekomen door combinatie hormonen-lever-schildklier

Sinds drie weken heb ik helderheid gekregen waardoor ik zoveel ben bijgekomen. Ik vond het best heftig om "alleen" door PCOS 25 kg te zijn bijgekomen op 1 jaar tijd. Maar alle puzzelstukjes zijn nu samengevallen. En dat brengt me enorm veel rust en vertrouwen. Ik neem je even kort mee in wat mijn lichaam heeft doorstaan.

1) De oorzaak van PCOS kan liggen bij langdurig teveel stress of een ongezond eetpatroon in combinatie met overgewicht of als chronisch gevolg van een te lang gebruik van hormonale anticonceptie of ten gevolge van de HPV-virus vaccinatie (die ik kreeg op mijn 14) of ten gevolge van een probleem met de hypothalamus/hypofyse in de hersenen. In mijn geval denk ik dat het een combinatie is van stress en de HPV-vaccinatie (die een tijdje geleden van de markt gehaald is omdat er veel vruchtbaarheidsproblemen door werden vastgesteld bij vrouwen) en te langdurig gebruik van de pil.

2) Anticonceptie is als een pleister op een wonde. Dus dat wil zeggen dat je PCOS niet kan zien door de hormonen die je slikt. Het is ook pas door het stoppen met anticonceptie dat de symptomen van PCOS opkomen. Er zijn vier verschillende vormen van PCOS en ik had de vorm waarvan je snel kan bijkomen.

3) Maar de ├ęchte reden dat ik zoveel bij kwam lag niet meer alleen bij de insulineresistentie ten gevolge van de hormonale veranderingen die gepaard gaan met PCOS. (Testosteron staat te hoog bij PCOS waardoor er teveel insuline wordt aangemaakt.) Allereerst waren mijn hormonen niet in balans en helemaal van slag. Dit zorgt ervoor dat de lever al deze hormonen moet afbreken. Hierdoor heeft mijn lever het heel zwaar te verduren gehad. Alsook de insulineresistentie vraagt veel afbraak van de lever. Mijn lever is daardoor gaan lekken.

4) Nu ben ik recent te weten gekomen wat nu maakt dat er zo veel gewicht is bijgekomen. 15 kg kon ik nog plaatsen, maar 25 kg leek me wel erg veel. Ook omdat mijn cysten nu weg zijn en mijn bloedwaarden zo goed zijn. Doordat mijn lever nog steeds herstellende is, zet die de inactieve vorm van mijn schildklierhormoon niet goed om. De lever zet het inactieve schildklierhormoon T4 nu niet om in het actieve T3. En het is die vrije T3 die zorgt voor de stofwisseling (verbranding). Dus dat verklaart wel een hele hoop natuurlijk.

Het brengt me rust te weten wat er aan de hand is met mijn lichaam. Tijd is wat mijn lichaam nodig heeft nu. Ik vind het een hele waardevolle ervaring om te mogen ervaren hoe het is om overgewicht te hebben. Ik merk dat ik het gewicht eigenlijk helemaal niet erg vind. Ik vind het minder mooi, dat wel. En op sommige dagen voel ik me minder goed in mijn vel, fysiek dan. Maar het is eerder de fysieke ongemakken die ik ervaar die niet fijn zijn, zeker bij warm weer.

Ik ben mijn lichaam enorm dankbaar voor het mooie herstelproces dat het aan het ondergaan is. Uit liefde voor mijn lichaam blijf ik dan ook gebalanceerd volhouden met mijn eetpatroon en suppletie. Om blijvend resultaat te hebben (dus cyste-vrij), is het belangrijk om dit quasi levenslang vol te houden.

Ik ben zo trots op mezelf en mijn lichaam voor deze mooie levensles! Nog heel eventjes geduld, mijn lever heeft nog even tijd nodig om te herstellen. En dan ben ik benieuwd welke nieuwe vorm mijn lichaam zal aannemen. Spannend! ;-)

Wil jij contact met mijn fantastische hormoontherapeute, Kim?

Hier vind je haar website: https://praktijkhartbiet.nl

25 kg bijgekomen - Hoe komt dat?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x