13 april 2021

Aangepaste levensstijl bij PCOS

Het is ontzettend lang geleden dat ik nog een blog schreef. Een praktijk opstarten in combinatie met een lichaam dat hormonaal van streek is, is niet bepaald een makkelijke combinatie. Ik vond het wat raar om te horen dat ik PCOS had. Ik dacht dat ik dit eventjes zou kunnen oplossen en klaar. Echter, ik sukkel hier nu al ruim een jaar mee en ik ben nog steeds niet in balans.

Nieuwe levensstijl

Ondertussen eet ik grotendeels biologisch, plantaardig, glutenvrij, sojavrij en suikervrij. Ik beweeg elke dag. Ik neem elke dag gemiddeld 10 supplementen. Ennnnn... ondertussen 15 kg bijgekomen en een paar cystes in mijn eierstokken rijker.

Ik heb mezelf 3 maanden de tijd gegeven om mij voor te bereiden op een ander eetpatroon. Want zoals je al weet eet ik plantaardig en bestaat mijn voeding hoofdzakelijk uit volkoren graanproducten (gluten dus) met groenten en vleesvervangers (soja dus). Dus met andere woorden kreeg ik het advies van de orthomoleculair hormoontherapeute om de twee grootste voedingsmiddelen uit mijn voedingspatroon te halen.

Gluten en soja bevatten exorfines. Lang verhaal kort, exorfines sturen mijn hormonen in de war. Aangezien PCOS gepaard gaat met insulineresistentie, is het ook belangrijk om dus geen suikers meer te eten. Dus je kan wel begrijpen dat ik mezelf 3 maanden de tijd gaf om mij mentaal voor te bereiden op een compleet ander voedingspatroon. De insulineresistentie is het ergste side-effect. Het zorgt ervoor dat ik regelmatig dips heb en heel moe ben. Ik voel ook dat mijn lichaam insulineresistent is. Ik heb nog maar weinig spierkracht en ik voel me snel flauw als mijn bloedsuiker laag staat.

Liefde voor mijn lichaam

Ik ben nog steeds niet daar waar ik wil staan met mijn lichaam. Ik voel dat dit proces, vooral de insulineresistentie, iets van lange adem wordt. En ik voel ook dat mijn lichaam alle liefde nodig heeft om tijd te nemen voor dit herstelproces. En weet je wat? Dat is oké. Ik ben er helemaal oké mee. 

Morning routine

Dus dat doe ik nu ook. 1 week "terug normaal" eten en ik krijg opnieuw last van acné. Een paar dagen slabakken met mijn supplementen en ik voel me meteen futloos. Ik heb dus voor mezelf een patroon ontwikkeld waarbij ik elke ochtend een wandeling van 45-60 minuten maak, nadien mijn supplementen inneem en dan een volwaardig ontbijt neem. Dit patroon start mijn dag op een positieve energieke manier. Ik pak meteen de insulineresistentie aan, ik bouw spieren op, ik maak de juiste hormonen aan en ik start de dag met een fit gevoel.

Doordat ik elke ochtend goed start, is het een eitje om de rest van de dag ook liefdevol door te brengen met mijn lichaam. Door mijn nieuw ochtendritueel, start ik de dag met een liefdevolle intentie en verbinding met mijn lichaam.

Wanneer zal ik opnieuw in hormonale balans zijn? Geen idee. Wanneer zal ik gewicht beginnen verliezen? Geen idee. Zal ik überhaupt die 15 kg afvallen? Geen idee. Zal ik "terug normaal" kunnen eten zoals voorheen? Geen idee.

Maar wat ik wel weet is dat het een mooie les is in loslaten en vertrouwen.

Aangepaste levensstijl bij PCOS

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x