2 april 2019

Angst bij de behandeling van eetstoornissen?

De eerste stap zetten

Ik merk dat veel cliënten het erg moeilijk vinden om de eerste stap te zetten richting mijn praktijk. Dat is ook begrijpelijk aangezien het moeilijk in te schatten is hoe ik of een andere hulpverlener te werk gaat. De verwachtingen van de cliënt moeten afgestemd worden met die van mij. Ik probeer daar alvast mee te beginnen. Wat verwacht je exact van mijn begeleiding? Wat verwacht ik van jou als cliënt? Wat is een realistische verwachting naar heling toe; hoe snel en op welke manier?

Angst voor de confrontatie

Je hoeft zeker geen angst te hebben dat ik over jou ga oordelen. Als ik een oordeel over je zou hebben, zou ik niet de juiste persoon zijn om deze job uit te voeren. Ik handel vanuit mededogen en empathie en probeer zoveel mogelijk inzicht te krijgen in jouw gevoelens. Eens ik me heb ingeleefd en verdiept in jouw leefsituatie en eetprobleem, probeer ik op een inzichtelijke manier je te confronteren met hoe jij omgaat met je lichaam. Dit is nodig vooraleer we aan het herstelproces beginnen. Zonder inzicht in je eetpatroon, eetgedrag en bijhorende emoties, kunnen we niet verder. Dit is een heel moeilijk moment, maar wel heel eerlijk.

Behandeling eetstoornis

De behandeling zal niet zwart-wit verlopen. Ik werk niet met strakke dagschema's, omdat die gewoonweg niet werken op lange termijn. Ik ga graag op zoek met jou naar een nieuwe mindset waarmee jij in het leven kan staan op lange termijn. Tegelijk is het de bedoeling dat we vooral gaan werken rond je eetgedrag. Welke emoties, triggers, gedachten en strategieën horen bij welk eetgedrag? Waar komt dit vandaan? Hoe kunnen we jou ander eetgedrag aanleren zonder terug te grijpen naar oude patronen? Dat is wat we gaan doen. Ik help jou herstellen van je eetstoornis door middel van nieuwe patronen, nieuwe inzichten, nieuw eetgedrag en vooral ook een nieuwe JIJ! 

Angst bij de behandeling van eetstoornissen?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x