29 oktober 2020

Ik ben bijgekomen door PCOS

Sinds eind maart 2020 ben ik gestopt met mijn anticonceptie. Ik werd me ervan bewust dat ik al sinds mijn 13 jaar hormonen aan mijn lichaam geef. Dat leek me niet gezond. Dus heb ik besloten om bij de start van de lockdown te stoppen met anticonceptie.

Langzamerhand, week na week, voelde ik mijn kledij spannen. Dat vond ik best raar aangezien we eigenlijk gezonder waren gaan eten en meer waren gaan bewegen. Er kwam meer tijd vrij om uitgebreid te koken, te sporten en boodschappen te doen. We konden niet meer op restaurant gaan, dus "het goeie leven" was minder uitgesproken.

Toen ik na 3 maanden niet meer in mijn kledij paste, ben ik maar eens op de weegschaal gaan staan. Ik schrok me een hoedje, er was 8 kg bij op 3 maanden. Ik dacht eerst dat het vocht was en dat die hormonen eventjes hun weg moesten zoeken. Maar langzamerhand besefte ik dat ook vet was en niet alleen vocht. Toen ben ik toch maar langs de huisarts gegaan voor bloed te laten trekken. Daaruit bleek dat mijn leverwaarden echt veel te hoog stonden, mijn suiker te laag en mijn insuline te hoog. Daarna kreeg ik ook nog eens een heel erge rode huiduitslag waar mijn volledige lichaam vol mee stond.

Ik ben dan op zoek gegaan met verschillende artsen waar dit plots vandaan kwam. Ik ben wetenschappelijke artikels gaan opzoeken en dacht een verklaring gevonden te hebben: oestrogeendominantie. Na een zoveelste bloeduitslag bleek inderdaad mijn progesteron ten opzichte van mijn oestrogeen te laag te staan (waardoor je dan oestrogeendominantie hebt). Toch had ik het gevoel, tezamen met de gastro-enteroloog, dat er iets niet klopte. Na een bezoek bij mijn gynaecoloog begin oktober 2020 vielen alle puzzelstukjes samen. Daar heb ik dan de diagnose PCOS gekregen.

Ik wist, vanuit mijn achtergrond, wat PCOS is en heb vaker cliënten gehad met dit syndroom. Echter, ik had er niet bij stilgestaan dat ik dat ook wel eens zou kunnen krijgen. Ondertussen zijn we eind oktober en ben ik in totaal 12 kg bijgekomen op 6 maanden tijd. Ik ben enorm opgelucht dat ik eindelijk weet wat er aan de hand is met mijn lichaam én ik heb een mooie verdieping op een levensles gehad: mildheid en vriendelijkheid voor mijn lichaam.

Op dit moment heb ik drie opties: ik blijf bij de pakken zitten en spring van het ene dieet naar het andere OF ik accepteer mijn nieuwe lichaamsvorm OF ik leer eruit en doe er iets mee in mijn leven en ga ermee aan de slag op een positieve manier. Ik heb voor de derde optie gekozen. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten en ik wil graag werken aan de PCOS stabiel te krijgen, zodat ik me hormonaal terug beter voel in mijn vel. Die kilo's gaan er dan vanzelf wel af, dat vertrouwen heb ik in mijn lichaam. En al gaan ze er niet allemaal af, het zal toch niets veranderen aan mijn leven.

Dus concreet staat er op de planning in november een afspraak met een hormoontherapeut die me hopelijk kan verder helpen met de juiste supplementen en voeding (want ondanks dat ik er zelf veel van weet, wil ik zelf ook graag ten rade gaan bij een specialist in hormoonvoeding) en nog een afspraak bij de endocrinoloog die me eventueel nog extra advies kan geven. Daarnaast heb ik zelf voor het eerst in mijn leven mogen ervaren hoe het is om bij te komen en minder lekker in je vel te zitten. Ik heb een enorm wijze levensles geleerd die ik nu meeneem in elke sessie die ik zal doen met cliënten.

Ik ben bijgekomen door PCOS

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x