25 maart 2019

Mindful Eating

Mindful Eating, wat houdt dat juist in? Lijkt het jou een zweverige manier om met eten om te gaan? Is deze manier effectief zo doeltreffend om verlost te geraken van emotie eten en eetstoornissen?

Ja hoor, mindful eating kent vele onderzoeken en wetenschappelijke studies die keer op keer bewijzen hoe succesvol deze techniek is. Of je nu last hebt van eetbuien, emo-eten of een eetstoornis, dat maakt weinig verschil. Mindful eten is erop gericht om de manier waarop je met eten omgaat aan te pakken, ongeacht het soort eetgedrag.

Aandacht voor je eten

Mindful eten houdt in dat je je aandacht volledig verlegt naar het eetmoment en je lichaam. Je staat stil bij je lichamelijke gewaarwordingen en besteedt oprechte intense aandacht aan het voedsel op je bord. Lichamelijke gewaarwordingen kunnen honger zijn, maar ook verveling, irritatie, nervositeit, frustratie, verdriet, eenzaamheid, ...

Je "mind" zegt nu: "Verdriet of frustratie voel ik toch niet in mijn lichaam, hoor." De drang naar eten die je voelt is een oppervlakkige lichamelijke gewaarwording die voortkomt vanuit een geconditioneerd gedrag: emoties wegeten en onderdrukken. Via mindful eating omarmen we die dieperliggende emoties en gedachten die ervoor zorgen dat jij eet vanuit die gewaarwording met eetbuien of overeten tot gevolg.

Onderdrukken van gedachten en gevoelens

Met mindful eating ga je niets onderdrukken, maar laat je het gevoel er gewoon zijn. Je staat stil bij de 9 soorten hongers die je kan ervaren in je lichaam. De eerste maanden is dit een zeer moeilijk proces, omdat je lichaam gewend is om gevoelens te onderdrukken met je gedachten. Bij mindful eating mogen zowel die vervelende gedachten als die moeilijke gevoelens er zijn. Je leert om de impulsen van eetdrang er te laten zijn zonder er op te hoeven ingaan.

Op termijn geeft die onderdrukking een soort van leeg gevoel. Veel cliënten zeggen dan: "Als ik niks eet, dan voel ik me leeg." Die leegte is normaal. Je hebt telkens die leegte opgevuld met eten en plots is daar geen voedsel meer dat alles onderdrukt. Het is dan de bedoeling dat je die leegte gewoon laat zijn zonder ze te willen veranderen. Je zal merken dat die leegte na een tijdje vanzelf zal weggaan. Vanaf dan zal het veel makkelijker zijn om mindful met je eten om te gaan.

Ben je zelf benieuwd naar deze techniek? Neem gerust contact op als je hierover enige vragen of twijfels hebt!

Mindful Eating

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x