25 maart 2019
Mindful Eating
Mindful Eating, wat houdt dat juist in? Lijkt het jou een zweverige manier om met eten om te gaan? Is deze manier effectief zo doeltreffend om verlost te geraken van emotie eten en eetstoornissen?
Ja hoor, mindful eating kent vele onderzoeken en wetenschappelijke studies die keer op keer bewijzen hoe succesvol deze techniek is. Of je nu last hebt van eetbuien, emo-eten of een eetstoornis, dat maakt weinig verschil. Mindful eten is erop gericht om de manier waarop je met eten omgaat aan te pakken, ongeacht het soort eetgedrag.
Aandacht voor je eten
Mindful eten houdt in dat je je aandacht volledig verlegt naar het eetmoment en je lichaam. Je staat stil bij je lichamelijke gewaarwordingen en besteedt oprechte intense aandacht aan het voedsel op je bord. Lichamelijke gewaarwordingen kunnen honger zijn, maar ook verveling, irritatie, nervositeit, frustratie, verdriet, eenzaamheid, ...
Je "mind" zegt nu: "Verdriet of frustratie voel ik toch niet in mijn lichaam, hoor." De drang naar eten die je voelt is een oppervlakkige lichamelijke gewaarwording die voortkomt vanuit een geconditioneerd gedrag: emoties wegeten en onderdrukken. Via mindful eating gaan we terug op zoek naar die dieperliggende emoties en gedachten die ervoor zorgen dat jij je gefrustreerd voelt en eet vanuit die gewaarwording met eetbuien of overeten tot gevolg.
Onderdrukken van gedachten en gevoelens
Met mindful eating ga je niets onderdrukken, maar laat je het gevoel er gewoon zijn. De eerste maanden is dit een zeer moeilijk proces, omdat je lichaam gewend is om zulke gevoelens te onderdrukken met je gedachten. Bij mindful eating mogen zowel die vervelende gedachten als die moeilijke gevoelens er zijn. Je leert om de impulsen van eetdrang er te laten zijn zonder er op te hoeven ingaan.
Op termijn geeft die onderdrukking een soort van leeg gevoel. Veel cliënten zeggen dan: "Als ik niks eet, dan voel ik me leeg." Die leegte is normaal. Je hebt telkens die leegte opgevuld met eten en plots is daar geen voedsel meer dat alles onderdrukt. Het is dan de bedoeling dat je die leegte gewoon laat zijn zonder ze te willen veranderen. Je zal merken dat die leegte na een tijdje vanzelf zal weggaan. Vanaf dan zal het veel makkelijker zijn om mindful met je eten om te gaan.
Ben je zelf benieuwd naar deze techniek? Neem gerust contact op als je hierover enige vragen of twijfels hebt! Ik zal er alvast mindful mee proberen om te gaan
Aangepaste levensstijl bij PCOS
13 april 2021
Ik ben bijgekomen door PCOS
29 oktober 2020
Opstart eigen praktijkhuis Puur Zuid
8 juni 2020
Eetbuien tijdens Corona COVID-19
4 mei 2020
Hoe ga je als buitenstaander om met een kind die een eetstoornis heeft
6 maart 2020
Boek "EN-VIE" van Nathalie Janssens-De Bisthoven
31 januari 2020
Bijgekomen na de vakantie, WAT NU?!
22 januari 2020
Vrij Eten
13 november 2019
Ik focus op eetproblematieken
11 september 2019
Gezond eten op vakantie?
6 juni 2019
Heeft mijn dochter een eetstoornis?
21 mei 2019
Snel afvallen voor de zomer?
12 mei 2019
Drie stappen om emo-eten aan te pakken!
12 april 2019
Recept gezonde granola
8 april 2019
Angst voor een diëtiste bij de behandeling van eetstoornissen?
2 april 2019
Vegetarische alternatieven
15 maart 2019
Vegetarisch/veganistisch, is het wel gezond?
12 maart 2019
Mijn artikel in de FLAIR!
12 maart 2019
Eet een diëtiste zelf gezond?
7 maart 2019
Project: nieuwe website
21 februari 2019