13 november 2019

Vrij Eten

Een tijdje geleden zag ik een nieuw begrip voorbijkomen: "vrij eten". Ik dacht meteen: "ja dat is wat ik mijn cliënten probeer aan te leren." Maar al gauw merkte ik dat dit begrip nòg dieper ging dan ik oorspronkelijk dacht. Vrij eten draait niet alleen om eten waar je zin in hebt. Vrij eten is eerder het loslaten van regeltjes in je hoofd. Regeltjes die je verbieden en vertellen wat je niet mag eten. Regeltjes die voortkomen vanuit informatie die we langs alle kanten verkrijgen (denk maar aan social media) of die je vanuit je opvoeding hebt meegekregen (bv. je moet fruit eten).

Tijdens mijn opleiding van voedings- en dieetkunde, werd er heel duidelijk gezien wat wel en niet gezond was. Als je innerlijke criticus hiermee aan de slag gaat, dan mag je op den duur enkel maar groenten eten. Want over elk voedingsmiddel heeft de media of je innerlijke criticus wel iets aan te merken. Ik zeg niet dat dat allemaal onwaar is, maar ik vraag me wel af of het wel allemaal MOET.

Moeten we elke dag groenten en fruit eten? Moeten we alles volkoren eten? Moeten we suiker vermijden? Moeten we verzadigde vetten uit onze voeding bannen?

Vrij eten wil zeggen: IK MOET JUST NIKS en tegelijk neem jij wel je verantwoordelijkheid op en aanvaard je de consequenties van je eetgedrag. Jij hoeft helemaal niets. Van mij ook niet. Jij kan helemaal zelf kiezen waar jij je wel en niet goed bij voelt. Heb je zin in chocolade of iets anders wat volgens de wetenschap minder gezond is? Leuk, neem gerust een stukje! Zolang je dit mindful opeet, is er niets mis mee.

Heb je last van orthorexia en MOET het allemaal gezond zijn? Dan biedt vrij eten je een oplossing. Vrij eten wil dus ook zeggen dat je niet meer luistert naar die angsten en die stemmen in je hoofd. Je doet gewoon waar jij je goed bij voelt. Je streeft je liefdevolle doelen na en neemt daar je verantwoordelijkheden voor. En wat als je elke dag chocolade wil eten? Mij prima, hoor. Mijn bomma is ook oud geworden op basis van stoofvlees met kroketten en koffiekoeken op zondag. Wil je graag gezond ZIJN (niet moeten dus) en vind je het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen? Helemaal top! Maar vraag jezelf ook af of het verbieden van al dat lekkers je gezond maakt?

Ik ben ervan overtuigd dat je pas écht gezond bent als je gezond denkt en leeft. En gezond leven betreft niet alleen gezond eten, maar ook met een gezonde mindset in het leven staan. Ga eens even na voor jezelf. Denk jij op een gezonde manier na over eten? Of denk je dat je alleen maar gezond kan zijn door gezond te eten? En denk jij dan op een gezonde manier na over gezond eten?

Succes!

Vrij Eten

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x